Nepal, waar zijn we actief?

We kiezen samen met onze Nepali partners de afgelegen arme dorpen waar we kinderen blij gaan maken zorgvuldig. De dorpen liggen op ongeveer een dag rijden vanaf de hoofdstad Kathmandu. We overnachten meestal op matjes in de scholen.

De afstanden zijn over het algemeen niet zo groot, maar de hoofdwegen zijn slecht en de kleine wegen zijn voor gewone auto’s onbegaanbaar. Daarom rijden we het eerste gedeelte meestal met gewone auto’s om als we de bergen in gaan over te stappen op 4-WD jeeps, met chauffeurs die de plaatselijke wegen kennen. En dat blijkt vaak nodig.

We gaan al jaren naar verschillende dorpen om te ondersteunen. Op deze website zoemen we in op de meest recente reizen. In de afgelopen jaren hebben wij al meer dan 3.500 kinderen kunnen voorzien van schoolspullen.

De ceremoniële overdracht van de pakketten vindt meestal plaats direct na de moesson. Die regens gooien onze schema’s overigens nogal eens door de war. In Listikot was in de weken voor onze komst de weg door de regenval helemaal weggespoeld. We konden met geen mogelijkheid het dorp bereiken. We hebben dat opgelost door de ceremonie in een lagergelegen dorpje te organiseren. Alle kinderen en hun ouders kwamen lopend naar ons toe. Een voettocht van drie uur.

De weg naar Dhading, anderhalf uur rijden van de hoofdweg, was ook heel slecht. Daar hebben ze speciaal voor ons de hele route geëgaliseerd vlak voordat we kwamen.

We zijn tevens naar een dorp gegaan dat in het tropische zuiden ligt: Bara. Het betreft hier kinderen van ouders die werken in de cement- en kledingindustrie; vaak de zogeheten ‘untouchables’.

De situatie in deze regio is droog heet en stoffig. En geen rotsen, maar zand. Dáárom hebben we, om een voorbeeld te noemen, in de pakketten voor deze kinderen andere schoenen gedaan dan de kinderen die in de bergen wonen krijgen, die vaak lang moeten lopen over steile gladde paden.

Zie ook ons verslag van onze eigen distributies in 2019 en 2022.

…als we de bergen in gaan stappen we over op 4-WD jeeps

 

Nepal, overzicht van waar we dankzij onze sponsoren in 2019 kinderen en hun ouders bij hebben gemaakt met scholarships.