Bijzondere projecten

Naast het leveren van scholarships, hebben we nog een paar bijzondere projecten zoals het voedsel- en kookproject (afgerond) . Hieronder staan een paar van onze projecten beschreven. We willen meer van dit soort speciale projecten op maat gaan realiseren.

Eco-Imkeren Nepal

Honing is in Nepal kostbaar en daardoor heel erg geschikt als inkomstenbron. De Vajra Academy is de eerste officiële ecologische school in Nepal. Samen met ouders, docenten en directie hebben we in samenwerking met een lokale imker eco-imkeren geïntroduceerd. Hiervoor is een basiscursus imkeren gegeven aan 25 kinderen en zijn er inmiddels 3 van de 5 toegezegde bijenkasten geplaatst. Met de honingopbrengst kan de school weer een aantal andere schoolkinderen steunen en uiteindelijk kunnen de schoolkinderen in hun eigen dorpen het imkeren introduceren. De opbrengst van het duurzaam imkeren van één bijenkast levert dan een substantiële bijdrage aan het gezinsinkomen.

Lees meer

Eco-imkeren project op Vajra Academy

Voedselproject

In het voorjaar 2019 kwamen we op een school in Dhading tot de schokkende ontdekking dat ouders alleen bereid waren om de kinderen naar school te laten gaan als ze er een maaltijd kunnen krijgen. De ouders hebben er simpelweg geen geld voor. Met onze hulp gaat de school er nu in voorzien. Een goede maaltijd is nodig, zeker gezien de afstanden die de kinderen moeten overbruggen om op school te komen.

Wij hebben voor de komende 2 jaar, naast schoolspullen en kleding, óók kookstellen, borden, bestek en grondstoffen kunnen regelen, zodat de kinderen nu een goede maaltijd kunnen krijgen op de schooldagen. Er wordt gekookt door een onderwijzeres die daarvoor extra betaald krijgt. Wij zorgen twee jaar voor voedsel, de regering draagt bij in de overige kosten.

Lees hier meer over dit project in het verslag dat projectleider Josje Hattink hierover schreef.

Kookproject

Op een school vlakbij Kathmandu hebben wij dankzij een sponsor keukenapparatuur (zoals een oven, pannen en koelkast) kunnen verstrekken, inclusief een kookcursus en advies over hygiëne en duurzaam en gezond koken! We helpen hier mee om een groep kinderen afwisselender en gezonder te laten koken. In de komende periode wordt hier nog meer duurzaam in geïnvesteerd.

Een goede maaltijd is nodig, zeker gezien de afstanden die de kinderen moeten overbruggen om op school te komen.