Het bibliotheek leesplan 2022

Digitaal onderwijs, zoals in Nederland, is in afgelegen gebieden in Nepal niet mogelijk vanwege de afwezigheid van een digitale infrastructuur. Kinderen hebben daardoor tijdens de pandemie geen onderwijs genoten. Sinds half 2022 zijn de scholen weer open was er weer een paar dagen per week onderwijs mogelijk, maar nog niet alle kinderen kunnen daar gebruik van maken, omdat ze ’thuis’ mee moeten werken om geld te verdienen voor het gezin. En de kinderen hebben achterstand opgelopen.

Wat kunnen we nu samen doen? De leesplan actie.

Om die achterstand te verkleinen is ons bibliotheek leesplan opgezet.
Lezen is een essentiële vaardigheid. Nepalese- en Engelstalige leesboeken zijn daarbij onontbeerlijk. Daarom hebben we op scholen in afgelegen gebieden, zoals in Dhading en Bara, lokale, bibliotheken opgericht.

De boeken en overige bibliotheekspullen worden door ons in Nepal aangeschaft om de lokale economie te steunen en i.v.m. kosten van de logistiek. De leesboeken, die kinderen op de scholen kunnen lenen, zullen de komende jaren rouleren tussen de verschillende scholen en zo heel veel kinderen bereiken.
Dankzij gulle sponsoren hebben we het afgelopen jaar ongeveer 1200 boeken aangeschaft voor onze vier scholen in Dhading en Bara.
Sancha, Udit, Byaija en Jeevan hebben de boeken aangeschaft en de kast laten maken en deze afgeleverd. We hebben afgelopen december gezien dat er veel gebruik van wordt gemaakt.

Kleden op verzoek

De scholen in Bara hebben geen tafels en stoelen. Net zoals ze daar thuis gewend zijn zitten de kinderen altijd op de grond. Omdat de vloer in de winter koud is kregen we het verzoek of we een paar kleden konden schenken, zodat de kinderen tijdens het lezen wat comfortabeler kunnen zitten. Dat hebben we gedaan.

Draagt u ons bibliotheek-werk een warm hart toe? Uw gift is zeer welkom.

Alle berichten